5. jan, 2018

Schoonmaaktips voor fotocamera’s

Schoonmaaktips voor fotocamera’s

Het goed schoonhouden van je apparatuur is enorm belangrijk. Stof kan in de kleinste gaatjes terechtkomen en steeds opnieuw vlekjes wegwerken in de nabewerking is zonde van de tijd. In deze video worden een aantal tips geven over hoe jij het beste je camera en je objectieven schoon kunt houden.

Je bent vast bekend met een lenspen en een lensdoekje. Deze twee accessoiressen zijn enorm handig voor het schoonmaken van je apparatuur. Hoe ga je hiermee te werk? Een lenspen heeft allereerst een kwastje aan de ene zijde. Met het kwastje kan je heel eenvoudig alle stof verwijderen en met name het stof wat tussen de knoppen zit. Dat is moeilijk te verwijderen met een lensdoekje. Verder heb je natuurlijk ook nog een lcd scherm wat wel eens vettig wil worden doordat je daar met je vingers aan zit of als je met je gezicht tegen het scherm aan komt. De zoeker kan natuurlijk ook wat vettig of stoffig worden. Dan is een microvezeldoekje heel handig en poets je het eenvoudig schoon. Dat is al een manier om de gehele camerabody goed te onderhouden, door het kwastje van de lenspen te gebruiken en de microvezeldoek.

Natuurlijk is het mogelijk dat de camera stof op de sensor heeft. In dat geval moet je de sensor reiniger en heb je daar aanvullende accessoires voor nodig. Heb je dat niet eerder gedaan, dan is het aan te raden om dit door de specialist te laten doen. Er zijn gespecialiseerde bedrijven en ook bij de fotospeciaalzaken is het vaak mogelijk om de sensor te laten reinigen.

Verder hebben we nog het objectief. Het kan zijn dat de frontlens vies wordt of dat er regendruppels op gekomen zijn die zijn opgedroogd. Misschien dat er vieze vingers op zitten. Er zijn verschillende manieren om dit schoon te maken. Je kunt opnieuw het microvezeldoekje gebruiken als het een zacht doekje is. Een andere mogelijkheid is opnieuw de lenspen. Aan de ene kant zit het kwastje. Die kan je niet voor de lens gebruiken, maar aan de andere kant van de lenspen zit een dopje. Als je dat dopje eraf haalt heb je een carbon punt. Deze carbon punt bevat koolstof en koolstof ontvet. Daarom kan je met deze punt over het lensglas heen gaan. Dit werkt heel goed, met name op het moment dat er vette vingers op de lens zitten. De lenspen maakt de lens 9 van de 10 keer heel goed schoon.

Een lensdoekje hoopt stof op, dus als je die in je broekzak stopt of in je cameratas, dan komt er alleen maar meer en meer stof in. Op een gegeven moment maakt ie niet heel goed meer schoon. Probeer die dus in plastic te bewaren en klop hem goed uit voor gebruik. Bij een lenspen is dat niet het geval.

Ben je geinteresseerd in een lenspen? Via onze website kan je deze handige lenspen aanschaffen. https://www.derooijfotografie.nl/fotocursus/lenspen-kopen/